Земетресението взе жертви и нанесе сериозни щети

Като последица от земетресението с магнитуд 6,2 по Рихтер хърватският град Сисак се е изместил с 10 см на изток и Петриня с 15-20 см на изток, съобщава хърватският вестник "Ютарни лист".

Дете продава играчките си, за да помогне на пострадалите от труса в Петриня

Карти, изработени на база сателитни снимки, осигурени от Европейската космическа агенция показват, че разрушителното земетресение е предизвикало придвижване на земната повърхност с до 70 см. Най-големи промени са регистрирани в горски район близо до селищата Слана, Глинска поляна и Гора, пише вестникът.

Над 350 земетресения в Хърватия от 28 декември насам

Изследователят Марин Говорчин, професор в Загребския факултет по геодезия, е цитиран да казва, че Сисак се е преместил с по-малка интензивност от Петриня. Според него Сисак се е преместил с 10 см, а Петриня - с 15-20 см.

Ден на траур в Хърватия в памет на жертвите на мощния трус

Екип изследователи в момента са в засегнатия региона и все още не са забелязали някакви промени на първо ниво като разкъсвания на повърхността по разломната линия.
Земетресението стана по разломна линия в посока от северозапад към югоизток, преминаваща през района Покупле край Петриня и Глина, а линията на разлома е между два различни тектонични блока, пише изданието.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА