Той ще започне демонтаж на порочния управленски модел, заяви президентът

„За нас е изключително важно в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес и в здравните мерки, така че да имаме нормална избирателна активност и да бъде избран легитимен парламент. Само той може да излъчи устойчиво и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел”. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите за изборите, които провежда.

Според Радев е важно да се изгради доверие към машинното гласуване. „Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините”, заяви президентът.

Пред държавния глава председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева обяви, че е възможно провеждането на изборите по време на пандемията от коронавирус. Според Съвета подготовката трябва да започне. Препоръката е да се прегледат всички възможни действия относно регистрацията на партии, коалиции и наблюдатели онлайн.

Обмислят да пускат карантинираните за час-два, за да гласуват (ВИДЕО)

От срещата стана ясно още, че Общественият съвет е анализирал проведени близо 100 изборни процеса по целия свят. Така е стигнал до заключение, че провеждането на изборите е възможно при спазване мерките.

Според Матева е неудачно въвеждането на гласуване по пощата заради липсата на такъв опит в страната. Това става първо с експерименти, след което се въвежда.

Снимка: БТА

Относно карантинираните избиратели от Обществения съвет посочиха, че има възможност, предвидена в Изборния кодекс, да се издават правила, които да осигурят възможност лицата, поставени под карантина, да гласуват с подвижна избирателна кутия.

„При нас опитът с гласуване с подвижна избирателна кутия е богат. Обмислят се отделни избирателни кутии за гласуване на хора под карантина и различни за останалите избиратели”, уточни Матева.

Президентът започва консултации за изборите напролет

От Обществения съвет предлагат, ако се стигне до промени в Изборния кодекс, след приключване на изборния ден да се направи заснемане на преброяването на бюлетините, което има възможност да се излъчва в реално време и онлайн. Така ще се избегне струпването на хора в изборното помещение, които имат право да наблюдават процеса.

По повод на машинното гласуване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов спирт. С това от Обществения съвет призовават избирателите да не се притесняват, че машината предпоставя по-висок риск от заразяване, отколкото гласуването с хартиена бюлетина.

Според проф. Михаил Мирчев датата 28 март не трябва да се променя с по-задна. „Какво гарантира, че на 28 април болните ще бъдат по-малко, нищо. Това не е аргумент. Изборите трябва да са издърпани напред”, коментира той.

Дончо Пачиков посочи, че е възможно наблюдателите да подпомогнат здравните власти, като осъществяват контрол върху спазването на мерките.

Росица Матева от Обществения съвет е на мнение, че не е необходимо разкриването на повече секционни комисии за предстоящите избори.

„Ако бъде направена организация - да се гласува през стая и организация на движението, то това би било достатъчно и без допълнителни ограничения”, отговори Матева на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова дали трябва да има „зелени коридори” в деня на вота.

На финала на срещата с членовете на Обществения съвет към ЦИК президентът отчете, че подобни дискусии са начинът да се подобрява изборният процес.

„Консултациите са, за да изчистват противоречията и да се търсят най-добрите решения. Гласът на обществото трябва да се чува в процеса на подготовка на изборите”, заключи Радев.

По-късно президентът започна консултации и с представители на Националното сдружение на общините. На срещата присъстваха кметове от страната - Донка Михайлова (Троян), Иво Димов (Димитровград), Хасан Азис (Кърджали), Димитър Панов (Велико Търново). Държавният глава посочи, че от действията и организацията им зависи дали правото на глас и здравето на гражданите ще бъдат защитени.  

„Много е важно вашата дейност да бъде видима и да бъдат откроени проблемите и всички неща, които трябва да бъдат подготвени предварително, така че да има доверие в изборния процес”, обясни Радев.

 

 

Кметът на Велико Търново Димитър Панов обяви, че от 7 декември, след като е станала ясна датата на изборите, е започнала комуникация между всички градоначалници. Създадена е организация и вече се извършват огледи на избирателните секции.

„Съгласно Конституцията, кметовете на общините са органите на изпълнителната власт, които с Изборния кодекс и със Закона за местно самоуправление и администрация имат правомощия да организират и обезпечават технически изборния процес”, коментира Панов.

От Националното сдружение на общините също са изготвили анализ с добрите практики в държави, в които са се провели избори. Именно такива практики ще бъдат взаимствани и внедрени и у нас. „Общинските администрации имат солиден опит и техническа експертиза”, отбеляза Панов.

Снимка: БТА

Според кмета на Троян Донка Михайлова има няколко основни проблема, които определи като сложни, и на които обаче се търси решение.

„Тревожим се за тези моменти от изборния процес, които предполагат струпване на много хора, и при които спазването на трите „Д” е трудно осъществимо.  Може би, първият такъв момент е, когато се получават изборните протоколи. Считаме, че в случая може да има регулиране, така че това да не носи особен риск. Нас ни тревожи моментът, в който ще става предаването на изборните резултати. Знаем, че на последните избори имаше неприятни прецеденти в това отношение. Считаме, че трябва съвсем различна организация, за да се защити здравето”, допълни Михайлова.

Като най-сериозната тревога тя определи гласуването на болните и на карантинираните хора, на които трябва да бъде осигурена възможност за равно право на глас. „Досега сме организирали добър изборен процес в болниците и считаме, че в COVID-отделенията това може да се случи по познатия модел”, заяви Михайлова.

Кметът на Кърджали Хасан Азис отбеляза, че българските общини са намерили правилния път и до този момент са най-адекватната институция в условията на пандемия.

„Колегите подчертаха нашата готовност за организирането на изборния процес. Вярно е, че общините имат най-голям опит с това. Трябва обаче да признаем, че ние нямаме такъв в условията на пандемия. Приемам тази среща като опит за координация между институциите за правилно и безопасно провеждане на изборния процес”, добави Азис.

Снимка: БТА

Всички действия около изборите трябва да са основани на научнообосновани правила, смята кметът на Кърджали.

„Едно е да направим изрядни избори, според закона, друго е такива, в които да има доверие и нормална избирателна активност. Това са две различни неща. Добре е да започнем същинската работа преди още да е излязъл указът на президента. Дали датата е в края на март или на май - все ще бъдем в пандемия, това е ясно. Някои неща трябваше да започнат да се вършат отдавна”, каза държавният глава.

Радев информира, че му предстои среща с ЦИК, планирани са и разговори с представители на наши сънародници в чужбина.

„В много държави имаме крупни общности. Сред тях са САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Испания, Турция и Австрия. Трябва да чуем как ще гласуват и тези хора, защото в някои от страните има по-строги ограничения. Ние сме длъжни да гарантираме правото на глас по конституция”, коментира президентът.

Радев заяви, че предстои да се обсъдят всички аспекти около вота с извънпарламентарни партии, с парламентарно представените политически сили и с Народното събрание, за да се намери най-доброто решение.

„Не трябва просто да проведем изрядни избори, а да убедим хората с нашите решения и действия да излязат и да гласуват. Това е голямата цел, като им гарантираме запазване на здравето”, заключи държавният глава.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.