„Сурва“ по време на пандемия

На празника "Сурва" участниците ще трябва да бъдат с маски. Големият фестивал, който по традиция се провежда в края на януари, няма да се състои, но има разрешение за провеждане на обичая в пернишките села.

КУКЕРСКИ ИГРИ В БУРГАС: Повече момичета и по-малко чанове (ВИДЕО)

Ритуалните шествия ще преминат при строги противоепидемични мерки. Обиколки между населените места и по домовете няма да бъдат позволени.

„Сурва ще има. Няма сила, която да ни спре да проведем тази вековна традиция. Всички мерки ще бъдат спазвани и ще бъдат поставени табели, които да напомнят на участниците за спазването им“, кават организаторите на празника.

„Има данни, че дори по време на чумата сурвакарите са обикаляли. Това което ще запази здравето на хората е здравият разум. Ще излезем с конкретни предписания и препоръки към сурвакарските групи“, каза зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев.

Той добавя, че ще има и отговорници, които да следят за спазването на мерките.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.