Балканите са се отделили от централната система заради аварии извън територията на нашата страна

Срив на електросистемата в Европа. Причина е претоварване, заради свръхпроизводство във фотоволтаични централи. Затова се е наложило всички абонати, които са директно присъединени към такива централи, да останат без ток за кратко. Включително в България.  Проблемът вече е отстранен. 

За смущения на тока в Европа, които са засегнали и България, съобщи Електроенергийния системен оператор. Претоварването на електроенергийната система, което пък е довело до повишаване на системната честота у нас до 50,3 херца, а тя трябва да е 50.

Претоварването е довело до нарушаване на електроснабдяването в някои части на България. Поетапно се възстановява прекъснатото електрозахранване на засегнатите потребители, съобщават от оператора. От ЕСО уточниха, че честотата е овладяна, като у нас диспечерите са разпоредили на ерепетата да изключат фотоволтаиците на средно напрежение.

Разкриха незаконна ферма за криптовалута след сигнал за кражба на ток

Осведомени експерти казаха, че Балканите са се отделили от централната система, тоест електроенергийните системи не са били в паралел с европейската и това е станало заради аварии извън територията на нашата страна, най-вероятно на север от нас.

При такива аварии потреблението е по-голямо от производството и това води до вдигане на честотата. Диспечерските управления на България, Сърбия, Гърция и Румъния да работили в синхрон, за да се овладее разлюлаването на системата, като е бил ограничен и износът на ток.