Очакват се високи нива на реките заради снеготопене и валежи

Валежите от последните дни създават опасност от разливи по големите реки у нас, показва справка в хидрометеорологичния бюлетин на НИМХ. В следващите часове вероятност от поройни наводнения има по водосборите на реките Искър, Янтра, Русенски Лом и Суха река. По-голям е рискът от разливи по средното и долното течение на Марица, реките Тунджа и Арда, и техните притоци. 

Тежка зимна обстановка в Северозапада, проходът "Петрохан" е затворен (ВИДЕО)

Марица има вероятност да премине червения праг за предупреждение при Харманли на 12 срещу 13 януари и при Свиленград на 13 януари. Тунджа ще премине оранжевия праг при Елхово. Черна река ще прескочи жълтия праг в Смолян, а река Маданска – при Мадан. 

Значителни повишения на нивата се очакват и за реките Струма и Места в Югозападна България – поройни наводнения са възможни по теченията и притоците им.

Междувременно за 11 януари валежите отново ще са значителни в цялата страна. В областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас е в сила оранжев код с очаквани до 50 литра на квадратен метър валежи за денонощието. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.