Крайният срок за подаване на декларация за доходите е 30 април

Старт на данъчната кампания. Приходната агенция започва да приема декларациите за доходите на  физически лица.

Галя Захариева е от малкото хора, които отидоха в офис „Изток” на НАП в първия ден от данъчна кампания. Тя е дошла, за да вземе декларация, която да попълни заради доходи от хонорари. Разказва ни, че дори не е знаела, че днес е първият възможен ден за подаването на документацията. Но предпочита да го свърши лично, вместо по интернет.

„Така ми е по-лесно, аз съм от по-старото поколение и с интернета не, че не работя, работя, но … Пък и близо живея и ми е по-удобно, така съм свикнала”, заявява Галя Захариева.

От Приходната агенция отчитат, че спрямо миналите години хората, които декларират физически са по-малко. За да платим онлайн ни трябват персонален идентификационен код или електронен подпис.

„Очакваме и тази година кампанията да е основно дигитална. Над 90% от гражданите да подадат декларациите си онлайн”, заяви Росен Бъчваров – говорител на НАП.

Това показва и проверката ни на място. Друга причина да се предпочита интернет е коронавирусът.

„Предвид епидемичната обстановка офисите на НАП продължават да работят, въпреки че не насърчаваме никой да ходи там по причина, че всичко, което може да се направи офлайн, може да се направи и по електронен път”, обясни Бъчваров.

През тази година родителите имат право на облекчения за деца. От догодина се предвижда те да са още по-големи.

„През тази година се декларират миналогодишните облекчения, които в случая с децата са в размер на 20 лв. за едно дете, 40 за 2, 60 за 3 и повече и деца. Новите по-големи размери ще се прилагат практически догодина”, обясни Росен Бъчваров.

А ако не можем сами да попълним декларацията, в началото на март в портала за електронни услуги на НАП ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане на доходите.

Срокът за подаване на декларации от физически лица е 30 април. Ако те го направят до 31 март, ще имат отстъпка от 5%. От 1 март до 30 юни пък могат да подават декларации юридическите лица.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.