Бакалавърските програми няма да се съкратят

"Науката винаги има влияние във всяка област, това важи и за бедствията. Въпросът е дали управляващите имат връзка с учените", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ " Св. Климент Охридски".

"Хората вярват във всякакви конспирации, предимно защото не искат да поемат лична отговорност за себе си. Когато нещо не върви, не става дума за конспирации, а за некадърност. Хората на науката трябва да внимават какво говорят, а другите хора трябва да ги слушат", категоричен бе проф. Герджиков.

В УСЛОВИЯ НА ПАНДЕМИЯ: СУ откри академичната година

Ректорът заяви, че в Университета 90% са готови да се ваксинират.

"Учителите също ще се ваксинират повечето. Ваксините не са много и аз бих посъветвал учителите да побързат", добави още той.

"В момента сме на онлайн обучение, възможно е сесията да премине онлайн, но не е препоръчително, особено за природните науки", изрази мнението си ректорът.

"Научните изследвания са недофинасирани през последните 30 години. Но през последните 4-5 години имаме европейско финансиране по инфраструктурни проекти. Държавата трябва да направи своята част по отношение финансирането на научните изследвания. Много от нашите учени са постигнали високо ниво", заяви още проф. Герджиков.

Проф. Анастас Герджиков: За празника на духовността няма карантина

"Не се инвестира много в нашите учени, затова и не се получава моного голям продукт.", добави той. 

"Имаме 50 български учени, които са на световно ниво, те са големи имена и ние трябва да се гордеем с тях, а те не са повече, защото такава ни е икономиката", убеден е професорът.

"Кризата ускори дигитализацията на обучението у нас, все повече ще навлизат те и в образованието, и в производството. Присъственото обучение, обаче, никога няма да бъде заменено. Промяната в обучението не бива да се свежда само до дигитализирането, а и до нови начини на преподаване, ние се опитваме да ги прилагаме", каза още той.

Отпускат 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите

"Бакалавърските програми няма да се съкратят, може да има желаещи в направление изкуство, където това може да е полезно, но други желаещи засега няма", изрази мнението си проф. Герджиков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.