Минимум 50% от натрупаната доходност трябва да бъде изплатена на пенсионера

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изплащането на втората пенсия.

Пенсионните фондове ще са длъжни да гарантират размера на вноските, постъпили през годините.

Минимум 50% от натрупаната доходност трябва да бъде изплатена на пенсионера, а останалите средства да отидат  в резерва на фонда.

След оживени дебати вчера и  парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри законопроекта, предложен от Министерския съвет. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, от БСП и ДПС гласуваха „въздържал се“.

Как ще се актуализира втората пенсия

Законопроектът урежда три варианта за втора пенсия. Еднократно изплащане на сумата, разсрочено или пожизнено.

Редактират се и сроковете за преместване на партидите от частен фонд към НОИ преди пенсиониране. Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от 3 млн. осигурени в частните фондове.

В пленарната зала на парламента промените ще бъдат разгледани на първо четене в петък.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БНР
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си