Усложнената обстановка в света не попречи на учениците да представят страната ни достойно

53 нови медала са спечелили през 2020 г. гимназистите ни по математика, информатика, физика, химия, биология и астрофизика. Това съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Заради пандемията от COVID-19 немалка част от състезанията не са се състояли, но други са преминали в нов дигитален формат, събирайки ученици от всички краища на света.

Наши ученици с шест медала от Балканската олимпиада по математика

Сред 53-е отличия на българчетата за изминалата година има 8 златни, 21 сребърни и 24 бронзови отличия, както и 3 почетни грамоти. За сравнение, през 2019 г. успехите се измерваха в 76 медала, 12 от които златни, когато почти всички национални отбори се завърнаха с медал за всеки свой участник. През 2018 г. медалите бяха 72 на брой, 18 от които златни.

Така от 1959 г., когато започва олимпийското движение с първата олимпиада по математика, та до наши дни, националите са донесли за България общо (над) 1022 медала - 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови, съобщават още от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Български ученици спечелиха 7 медала от младежката евроолимпиада по информатика

За 2020 г. са реализирани онлайн общо 11 различни (официално признати) балкански, европейски и международни олимпиади за ученици от 8 до 12 клас.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си