Десетки места останаха без ток, пътища в цялата страна бяха затворени

В Северозападна България десетки населени места останаха без ток, къщи и стопанства бяха залети от придошлите реки, а прекършени дървета блокираха прохода „Петрохан”. И макар че частичното бедствено положение във Враца беше отменено, обстановката остава тежка. Мостът в кв. „Бистрец” е бил подкопан от водите на иначе малката рекичка. Поради тази причина е обявено частично бедствено положение.

Жълт код за ниски температури в 18 области

„Ситуацията вече се нормализира. Подобна беше ситуацията в още две села във  Враца – Бели извор и Горно Пещене. Двете села Челопек и Павелче нямаха ток над 40 часа. За щастие електрозахранването е възстановено. Общо 9 села бяха без ток”, обясни кметът на Враца Калин Каменов.

Той се надявам електропреносните дружества да положат усилия и да почистят районите около мрежите. Паднали дървета затвориха и пътя към пещера Леденика. Почистването на района все още продължава. Подобно е положението и на прохода „Петрохан”. Огромните паднали дървета, които пречат на движението, се почистват от Пътната агенция. Проходът обаче няма да бъде отворен през уикенда.

И в Югозападна България продължават да се борят с последствията от водния потоп. Мостът между Хаджидимово и село Блатска рухна заради придошлите води на река Места. Премиерът Бойко Борисов обеща, че съоръжението ще е готово до събота.  На място аварийните екипи асфалтират. Очаква се движението да бъде пуснато до часове.

Правителството отпусна средства за почистването на река Искър

Седмицата беше тежка за Югозападна България заради лошото време. Пътят между Банско и Гоце Делчев на два пъти беше  за дълго затварян и блокиран от кално свлачище. Това наложи временни ограничения, най-вече за тежкотоварните камиони. В Кресненското дефиле също често се свличаха камъни и скални маси.

Експерти предупреждават, че заради понижаването на температурите е възможно замръзване на водите между скалите, което да доведе до ново срутване.

Бургаското село Дебелт също пострада от проливните дъждове. Придошлите води заляха къщи и дворове в селото.

„Всичката вода се източи по каналите. Собствениците на имотите възстановяват личната си покъщина, възстановяват си дворовете. На три къщи първият етаж е изцяло унищожен. Водата е достигнала до 1.60 метра. На пострадалите ще бъде оказа помощ от Социално подпомагане”, обясни  кметът на село Дебелт Ангел Ников.

ЩЕТИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА: Министри отчитат в парламента какви мерки са взети

Един от пострадали при наводнението е Петър Христов. Той купува имота си преди година, но дори не успява да довърши ремонта. Кухнята на Петър, както и целият първи етаж, е бил под вода. Мъжът има застраховка.

„Според мен река Средецка не е почиствана от дълго време. Апелираме към институциите, някой да си свърши работата”, сподели той.

Репортери: Румяна Попова, Антон Чавдаров,  Цеца Алексова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.