Депутатите имаха имаха право на 44 въпроса

Заради поройните дъждове и природните бедствия, ключови министри бяха извикани спешно в парламента. Депутатите имаха имаха право на 44 въпроса, за да разберат от четиримата министри – овладяна ли е ситуацията в страната. А отговорът обобщи  министърът на вътрешните работи.

„Обстановката в страната се нормализира. Системата работи, затова можем да кажем с високо вдигната глава, че няма загинали. А всички материални щети ще бъдат компенсирани”, заяви в Христо Терзийски.

СЛЕД СВЛАЧИЩАТА: Отмениха бедственото положение в Доспат (ВИДЕО)

Успокоение дойде и от енергийния министър Теменужка Петкова.

„Водните ресурси в страната, съобразно тази обстановка, се управляват напълно адекватно.Най-важното, което правим, е да пазим живота и здравето на хората. Българските граждани могат да бъдат спокойни за здравето си”, увери Петкова.

А по искане на БСП тя разкри и дали ситуацията е застрашила доставките на газ до и през страната ни.

„В рамките на тези няколко дни газовата инфраструктура на България функционираше нормално”, поясни министърът на енергетиката.

Няма опасност от преливане на язовири и реки, увери и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. И обясни защо се е стигнало до кризисната обстановка.

„Язовирите са пълни. Те бяха пълни и преди дъждовете, но никой не искаше да си го признае”, коментира той.

България се възстановява след наводненията

И след като преди месец екоминистърът алармира отново от парламентарната трибуна, че има опасност Бургас да остане без вода. Днес той увери, че такава вече не съществува.

„Имаме вода във всички язовори. Няма да останем на сухо. С водите тази година не би трябвало да имаме проблем”, твърди Димитров.

 

 

На финала на изслушването управляващите останаха доволни от отговорите, опозицията обаче  – не толкова.

„Благодарим на хората, които си вършат работата. Не като други министри  - да говорят на книжовен език и да не разбереш дали ти отговарят, или не”, каза Валери Симеонов, зам.-председател на НС.

ВАП нареди незабавни проверки за незаконен добив от реките

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.