Компетентните органи трябва да направят и анализ на обстановката в страната заради обилните валежи

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите, министъра на вътрешните работи и министъра на енергетиката да извършат незабавни проверки, чрез които да се установи дали е възможно незаконен добив на инертни материали (наносни отложения и строителни материали) от коритата на реките да са довели до разливите им. Това съобщеха от прокуратурата. Компетентните органи трябва да направят и анализ на обстановката в страната, поради продължаващите обилни валежи.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за връзка между незаконния добив на строителни материали и наводненията в части от Южна България (по поречието на реките Струма и Места).

България се възстановява след наводненията

Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерство на вътрешните работи (МВР) и Министерство на енергетиката (МЕ) следва да извършат съвместна проверка, която да установи наличие на нарушения на забраната по чл.118ж, ал. 2 от Закона за водите (ЗВ) и нарушения по чл.93, ал.2 от  Закон за подземните богатства (ЗПБ) в случилите се наводнения при разливите на р. Струма и р. Места, а и другаде, като предпоставка за настъпилото бедствие. Трябва да се прецени необходимостта от извършване на проверки за наличието на посочените нарушения и на други места на територията на страната, с цел предотвратяване на наводнения.

Министърът на вътрешните работи следва да предприеме незабавни мерки в съответствие с правомощията си по чл.54 от Закона за защита при бедствия (ЗЗБ).

Как и кога ще бъде почистен боклукът в река Искър

Направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и  санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове трябва да се отразят в обобщен доклад до ВАП в кратък срок. В него да се посочат и евентуални случаи на данни за извършени престъпления, респ. изпращане на  съответните прокуратури или органи на МВР.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.