В плаващото сметище има от пластмасови бутилки до цели телевизори

Почистването на тоновете боклуци край ВЕЦ "Своге" ще струва хиляди левове, пресмятат от централата. Работата ще започне веднага, след като водата се оттече. До замърсяването се стигна след поройните дъждове през последните дни, които събраха на едно място огромни количества битови отпадъци, клони и дървета.

За пореден ден водите на Искър край Своге са затлачени от тонове боклуци. Първоначалната прогноза, че почистването на отпадъците ще започне днес не се оправда заради високото ниво на водата. Премахването на отпадъците щяло да струва хиляди левове, посочват от централата.

„Прогнозата за почистване е за три дни, кога ще започне ми е трудно да кажа, тъй като в София все още има много вода, която ще се оттича. Предполагам, че още два дни, тъй като времето застудява. Може би, в петък водата ще позволи да започнем да почистваме”, коментира Васил Шуманов от ВЕЦ "Своге".

ОТ БУТИЛКИ ДО ТЕЛЕВИЗОРИ: Тонове боклук на стената на ВЕЦ "Своге"

В рамките на три дни можело плаващото сметище да бъде премахнато от водата, посочват още от ВЕЦ "Своге".

„Единственият начин за почистване е на малки порции да се пуска надолу по реката и ще се извади с нашите почистващи съоръжения. Следващата част ще се отстрани на следващия ВЕЦ и така до петия”, добави Шуманов.

Според Община Своге за решаването на проблема е нужна координация между различните държавни институции, а те щели да помогнат с каквото могат, заяви заместник- кметът.

„Това е столичният боклук и от цялото софийско поле. Дъждовете през последните дни сътвориха този проблем”, каза зам.-кметът на Своге Илия Богданов.

За последно почистване на коритото на реката в района било извършено миналата пролет, обявиха от Общината. Налагали и санкции за нарушителите, изхвърлящи незаконно боклуци около реката.

„За миналата година не са повече от 20-ина. Но това е много малко. Много трудно се хваща нарушителят на място, което създава проблеми при административното производство”, каза още Богданов.  

Според жителите на Своге окончателно решение ще има, когато се промени манталитетът.

Няколко населени места в община Своге все още продължават дейностите по възстановяване на електрозахранването и отводняване на къщите на хората след пороите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.