Все още има затворени пътища

България се възстановява след водното бедствие. Продължава борбата с последиците от стихията в Югозападна България. Аварийните екипи опитват да  възстановят моста между Хаджидимово и село Блатска, за който премиерът Борисов обеща, че ще е готов до събота. Междувременно пътят Банско – Гоце Делчев беше отворен.

СЛЕД ПОРОИТЕ: Още наводнени села и прекъснати пътища (ОБЗОР)

Цял ден аварийните екипи продължиха с укрепването на основите на подкопания път. Река Места продължаваше да сваля нивото си и нови щети върху трасето водите й не нанесоха.

„Към момента приключихме с изграждането на укрепителната стена, сега чакаме валяк да дойде, предстои уплътняване на горния пласт, възстановяване частично на лентата, която е отнесена от свличането на стената, и пускане нормално на движението”, обясни директорът на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев.

В следобедните часове от Пътното управление спазиха обещанието и движението беше възстановено и в двете ленти. В Благоевградско обаче се появи нов проблем. Кметът Румен Томов обяви, че се спира движението на камиони над 3.5 тона по моста на стария път към село Бараково.

 

 

„ Този мост е опасен и се нуждае от спешна реконструкция, за да може да работи и в бъдеще. Моторните превозни средства ще бъдат ограничени в тонажите, които минават през моста. Виждате горе, че асфалтът е компрометиран, това означава, че мостът пропада, което не е добре”, смята той.

 В близките дни общината ще поиска официално от правителството финансова помощ за ремонта. А експерти предупреждават, че понижаването на температурите вероятно ще доведе до замръзнали води в пукнатините на скалите край пътищата, а това може да причини нови срутища и свлачища. Остават високи нивата на реките Искър, Блато, Струма и Места.

Как и кога ще бъде почистен боклукът в река Искър

Огромно количество битови отпадъци бе донесено от водите на река Искър край ВЕЦ "Своге". От централата твърдят, че за да започне почистването, нивото на прииждащата вода  трябва да спадне още. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.