Кой ги продава и може ли покупката им да доведе до кражба на данни?

Сайтове-фантоми замесиха български манастири в продажбата на амулети за богатство. През последните седмици магичните медальони откриваме в безброй реклами в интернет. А обещанието е за бързи пари и охолен живот благодарение на вълшебните талисмани, изработени на светите места. Кой продава амулетите за богатство и може ли покупката им да доведе до кражба на данни?

НОВА ИЗМАМА: Крадат лични данни с фалшиви профили на Азис и други звезди

Охолен живот, без лишения и проблеми. И край на дълговете. Атрактивната реклама на амулет за богатство откриваме в сайт, докато търсим обяви за работа в интернет. Офертата обещава късмет, щастие, любов и защита от уроки. Но най-вече: бързи пари. И то благодарение на материал, добит в манастири.

В сайта - магичните свойства се потвърждават и от хора, които уж са изпитали ефекта на амулета за богатство.

Решаваме и ние да изпробваме силата на медальона. Според указанията в сайта попълваме данните си и поръчаме. Не след дълго на телефонния номер, оставен във формата, с нас се свързва представител на фирмата, за да уточним детайлите по доставката. Искат ни възраст и имена, за да изготвят индивидуален медальон.

Търговецът ни обещава бързи резултати след като закупим магичния медальон. Освен бързи пари и край на дълговете, амулетът ще ни донесе и здраве, гарантира ни онлайн продавачът.

Амулетът е личен и се изработва индивидуално за всеки след наричане по име. Започва да действа в унисон с енергията ни след древен ритуал от наше име, става ясно още от рекламата.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Екзотика по време на пандемия (ВИДЕО)

За да можем да постигнем всичко това в кратки срокове обаче ще са нужни три, а не един амулет, става ясно от консултацията с търговеца по телефона. Така вместо обявената сума в сайта, цената на благополучието скача тройно. Но търговецът бърза да ни предложи отстъпка.

Само на крачка от охолния живот - питаме и от къде идва свръхсилата, вградена в амулета. Според някои от рекламите материалът за медальоните се взимал от три манастира в България, а тайната на неговата енергия се дължал на моливите на Св. Иван Рилски.

За да проверим отиваме в Рилския манастир. В светата обител от нас разбират за магичните амулети. Според архимандрит Макарий става дума за измама.

„Такива практики може да има, защото винаги има хора, които злоупотребяват, но по никакъв начин не са съвместими с учението на църквата. Онова, което нашата вяра и християнският закон проповядват е трудът, който благоускрасява, който възпитава и резултатът от него е онова, което наш ни храни, а не неща, на които им се придава магически произход. Със сигурност има хора, които го правят и го използват за лична облага, но както се казва в светите писания „по делата ще ги познаете” – делата, когато са неблагочестиви, е ясно тази идея от кого идва – не е от Бога, не е от нашия Христос“, казва архимандрит Макарий.

Фалшиво злато залива онлайн пазара (ВИДЕО)

И не само: религията отрича всякакви магически действия, категоричен е монахът от Рилския манастир. Житието на Св. Иван Рилски също не включва сюжети, свързани с амулети за здраве и богатство, разказва архимандрит Макарий.

Сюжетите с манастири, светии и древни или религиозни ритуали се използват, за да печелят доверието на хората, разкриват експертите.

Затова и времето на финансова криза не е случайно избрано за масово публикуване на такива реклами, смятат специалистите.

Наша проверка показва, че сайтовете, в които се рекламират амулетите за богатство, са десетки. Със сходни послания и снимки. А всеки детайл в тях води към покупка. Магичните свойства на медальона например се потвърждават от доказани психолози, лекари и финансови анализатори.

Целия материал гледайте във видеото. 

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.