Ще разглеждат и промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Народните представители обсъждат как българите под карантина, или в болница, да упражнят своето право на вот на 4 април. За да бъдат спазени правата на избирателите са подготвени промени в Закона за извънредното положение. Те ще влязат на първо четене в пленарната зала в петък.

С промените управляващите дават правомощия на ЦИК да напише правила как ще гласуват българите под карантина. Вариантите са два – да пуснат бюлетина в подвижна урна, или в специално разкрити секции. Предлага се още хората с изтекли документи за самоличност в страната и чужбина да могат да гласуват с тях.

„Отправяме апел за легитимни и честни избори. Следим полемиката за организацията им. Вместо да се обявяват промени в ИК, нека парламентарно представените партии да приемат в квотите си членове в СИК от извънпарламентарните партии. Предлагаме извънпарламентарните партии да предложат свои IT специалисти. Това ще даде легитимност на предстоящите избори”, заяви Красимир Янков, нечленуващ в ПГ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: Снимка: Георги Димитров