По думите му цялата зима ще си бъде топла, вътре в нея има малко сняг, много дъжд и студени дни

Отрицателни температури сковаха страната. Според прогнозата следва сериозно покачване. Това ли бяха най-ниските температури за този зимен сезон или предстоят още студове. Ще завали ли сняг поне още веднъж – в предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS гостува климатологът проф. Георги Рачев. 

"Оттук нататък ни очаква топло време. Има много голяма вероятност във вторник в София да вали. До края на месеца ще има температурни аномалии – положителни – в рамките на 2,5-3 градуса", сподели той. 

Прогнозата му е, че през февруари температурите ще са с до 2 градуса над нормалното, с повече валежи. Това не означава, че няма да има сняг. 

Според него едва седмица преди валежа на сняг може да се разбере кога ще вали. 

Екстремно ниски температури в цялата страна

Проф. Рачев каза, че над цяла Европа от студено става топло. Радвам се на модерни зими. 

По думите му цялата зима ще си бъде топла, вътре в нея има малко сняг, много дъжд и студени дни.

"Дисонансът в температурите не е нещо изключително, такъв е климатът на България, станахме чувствителни към най-малките промени", обясни той.

"Обичайте времето и живейте с него. Трябва да се адаптираме към аномалиите – те са новото нормално", прикани професорът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.