Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести изнесе онлайн лекция на тема ваксини

"Спадът на антителата след имунизация не е болка за умиране - човек остава защитен. Ниското им ниво в кръвта няколко месеца след преболедуване или ваксинация не значи, че вече не си предпазен". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция. Тя бе на тема „Ваксини, имунизации - от основните принципи към новите разработки“.  

Според него до края на лятото може да има 1,5 - 2 милиона ваксинирани в България. По думите му известните мутации на COVID-19 не пречат на ваксината. "Кръв от ваксинирани убива британския вариант", каза още той. И допълни, че вероятно няма да се налага да се ваксинираме всяка година срещу коронавирус.

Професорът обясни още, че на 10 000 заразени само един може да боледува втори път.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести е категоричен, че ефективните ваксини ще помогнат в битката срещу вируса. Условието oбаче е да се спазват и противоепидемичните мерки. 

„Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Постоянно щяхме да носим маски, да се децинфекцираме и изолираме", поясни Кантарджиев.

Той бе категоричен, че ваксината срещу коронавирус в никакъв случай няма да е вредна. „В Европа няма да се допусне ваксина, която предизвиква нежелани реакции”, твърди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. И добави, че нито една от ваксините не заразява с вируса.  

„Колкото по-опасен и смъртоносен е един микроб, толкова той е антигенно близък. Тоест, когато микробът е много смъртоносен, към него се прави сравнително лесно ваксина. Колкото микроорганизмът е по-слабо смъртоносен, толкова е по-генетично разнороден", каза още професорът.

 

По думите му не е добре онкоболни на химиотерапия и такива, които приемат имуносупресори, да се ваксинират, защото няма как хора с потисната имунна система да формират имунен отговор. 

Преболедувалите коронавируса също трябва да изчакат 3 месеца преди да се ваксинират, защото имунитетът и при тях е по-слаб. Тези с диабет обаче трябва да се имунизират, твърди професорът. 

Той коментира и как се отразява COVID-19 на бременните жени.

„Когато майката има антитела срещу дадена инфекция, природата е направила така, че бебето да получава три пъти по-голямо количество от тях. През първата година то е защитено от всякакви инфекции, които е прекарала майката”, каза Кантарджиев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.