Вижте какво решение взе ВКС по такъв казус

С решение, касаещо развитие на правото, ВКС постанови, че издръжка на дете може да се плаща и авансово. Повод за това решение е особен казус на дете, за което бащата превел на майката близо 48 000 евро веднъж (преди раждането на детето), а след това още 30 000. Делото по инстанциите върви вече три години, а детето е родено преди почти шест, информира Pariteni.bg.

На кои деца държавата ще плаща такса за частна градина

Делото стига и до последната инстанция, за да реши - може ли издръжка да се плаща авансово? Последната инстанция е на мнение, че интересът на детето не се нарушава при авансовото плащане на издръжката, а освен това не съществува и забрана за това.

Вълчев предлага компенсиране на разходите на родителите с деца, неприети в детски градини

Съдиите обаче смятат, че платените пари преди раждането на детето не може да са издръжка, тъй като към онзи момент то не е било родено и задължението за издръжка не е възникнало. Втората сума обаче е призната и така бащата е внесъл средства авансово до средата на 2026 година, когато детето все още няма да е пълнолетно. След този период той ще продължи да плаща за издръжката.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.