Премиерът Бойко Борисов и министър Емил Димитров са разговаряли с кмета на Горна Оряховица по казуса с програмата за по-чист въздух

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Емил Димитров са разговаряли с кмета инж. Добромир Добрев по казуса с програмата за по-чист въздух на Горна Оряховица и жалбата на вестната администрация в съда, която блокира националната програма „Околна среда” за над 100 млн.лв.

Кметът е получил уверение, че ще се предложи извънсъдебно споразумение между Общината и МОСВ, за да тръгне националната програма, а Горна Оряховица ще получи финансиране от ПУДООС за своите мерки срещу замърсяването на въздуха. Върви се към разрешаване на проблема и извънсъдебно споразумение, което да отпуши програма, а градът да получи 7 млн.лв. за борба с мръсния въздух. Това съобщи кметът във фейсбук страницата си. "Тази тема е моя кауза, която отдавна защитавам с всички сили. 

Знаете, че внесохме съдебна жалба срещу МОСВ заради решение, което ни лиши от финансиране по програмата „Околна среда“ и така се осуети реализирането на мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух. Днес и премиерът, и министърът изразиха становище, че жалбата ни срещу министерството е аргументирана и има основание. Горна Оряховица и МОСВ ще се споразумеят извънсъдебно. Това се разбрахме по време на разговора.

Борисов за Радев: Да каже позицията си за Навални, няма да му се карат толкова

А министър Емил Димитров ме увери, че общината ще получи финансиране по ПУДООС! Ще бъде направено всичко необходимо това да се случи, очакваме решението на МС във възможно най-кратки срокове", написа инж.Добрев. Той припомня, че в Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух, са предвидени редица мерки, като безплатна за гражданите подмяна на печките на твърдо гориво.

"Радвам се, че въпросът с чистотата на въздуха в нашия град тръгва към своето разрешение. Лично аз ще продължа да влагам цялата си енергия по темата, защото справедливостта е на наша страна. В случая всички горнооряховчани бяхме ощетени от едно неправилно чиновническо решение", завършва той.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

 

Източник: 24 часа
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си