В момента Даниъл Смит, бившият директор на Института на външнополитическата служба, изпълнява длъжността

Комисията по външни работи към Сената на САЩ одобри номинацията на ветерана дипломат Антъни Блинкън за държавен секретар, съобщи Ройтерс.

Комисията гласува в подкрепа на номинирания от президента Джо Байдън за поста с 15 срещу 3 гласа. Това отваря пътя към разглеждането на кандидатурата му на пленарно заседание на Сената, което може да стане тази седмица.

Сенатор Боб Менендес, водещият демократ в комисията, изрази надежда, че горната камара на американския Конгрес може да утвърди Блинкън още днес. "Светът в момента гори, във всеки регион и във всяко полукълбо има големи кризи", каза Менендес преди гласуването.

В момента Даниъл Смит, бившият директор на Института на външнополитическата служба, изпълнява длъжността държавен секретар.

Джо Байдън обяви първите назначения в кабинета си

Блинкън е дългогодишен довереник на Байдън. Последната длъжност, за която е бил утвърждаван от Сената, е заместник-държавен секретар по времето на Барак Обама.

Изслушването му пред комисията миналата седмица протече гладко и той получи признание както от демократи, така и от републиканци. Очаква се да бъде лесно утвърден за шеф на дипломацията от 100-членната камара, където двете партии имат по 50 сенатори, а вицепрезидентката Камала Харис има решаващ глас в случай на равенство при гласуването.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

 

Източник: БТА