Германия, Франция и Чехия затварят частично границите си

Eвропейски държави със строги ограничения за пътуващите. От полунощ Германия забрани влизането на граждани от държави с голям брой заразени с мутиралия коронавирус.

Чехия изобщо затвори границите си за пътуващи без основателна причина, а Франция въведе забрана за пътуване от и към страни извън Европейския съюз.  

Снощи премиерът Жан Кастекс се появи по телевизията и обяви нови ограничения. От една страна новината беше лоша, защото хората са уморени от забраните. От друга страна обаче много французи си отдъхнаха, защото не беше обявен трети национален локдаун.

"Правителството се опитва да спаси икономиката, доколкото е възможно. За мен, ако отново затворят училищата, ще бъде истинска катастрофа. Аз съм самотна майка и работя всеки ден", сподели Валентина Де Пиетри, жителка на Париж.

Трети национален локдаун обаче се разминава на французите само засега. Не е изключено да се наложи крайната мярка, ако броя на хората в болница се увеличи много. А съседните на Франция държави вече налагат крайни мерки. Испания обяви, че от полунощ затваря границата с Португалия. Това се налага поради невиждания бум на коронавируса там. В четвъртък и петък Португалия отчете близо 30 000 нови случа.

"Аз мисля че голямата грешка бешe допусната по Коледа. Нямаха куража, най-вече по политически причини, да заповядат на хората да си стоят у дома”, каза Руи Педро, 58-годишен жител на Лисабон.

Ситуацията в болниците е толкова тежка, че Португалия започна със самолети да кара пациенти с коронавирус до островните провинции. В Лисабон места няма, а Мадейра все още има свободни болнични легла. Здравното министерство каза, че интензивните отделения са абсолютно пълни и на континента са останали само 40 легла за тежко болни.

"Казват, че трябва да издържим до март, когато нещата ще се оправят. Аз не вярвам, защото хората продължават да нямат уважение към правилата. Докато не проумеят, че трябва да ги спазваме, няма да стигнем до никъде”, обяви Мария Кутиньо, 69-годишна жителка на Лисабон.

   

 

Франция забранява всички пътувания до и от страни извън ЕС                

Междувременно стана ясно, че Световната здравна организация смята, че всяко ограничаване на свободното движение на доставките на ваксини срещу коронавируса, на този етап е вредно.

„Нека го кажем така - с нищо не помага за общото положение, ако се налагат забрани за износ или каквито и да е пречки. Независимо от кого. Съставките за направата на ваксини, диагностични инструменти, лекарства - всичко това трябва да се движи свободно в целия свят”, заяви Марианджела Шимао, който е заместник-директор на СЗО.

Европейският съюз обяви вчера, че дава на своите страни-членки правото да спират износа на ваксини. Това трябва да става само ако има данни, че се изнасят дози, които са били предвидени за Европа.

Чехия затваря границите си за чужденци от 30 януари

„Целта е да се постигне пълна прозрачност на процеса - нещо, което в момента липсва и което европейските граждани очакват от нас”, каза Валдис Домброввскис - еврокомисар по търговията.

Правото да се налагат ограничения на износа влиза в сила от днес и ще важи до края на март.

Европейският съюз настоява, че най-бедните няма да бъдат ощетени. Изготвен е списък с около 100 държави, които са изключени от забраните за износ.

Критиците на тази политика обаче смятат, че Европейската комисия е работила бавно и неефективно за осигуряването на доставките на ваксини и сега се опитва да компенсира със спорни ходове.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.