Сумата е била отпусната безвъзмездно за купуване на автомобили за МВР

Европейският съюз търси почти 6 млн. евро от България. Сумата е била отпусната безвъзмездно за купуване на автомобили за МВР.

Прокуратурата ще си сътрудничи с Европейската служба за борба с измамите (OLAF)

Според Европейска служба за борба с измамите (OLAF) обаче, разследване от 2018 година показало, че вместо автомобили за всякакви терени, от нашето Вътрешно министерство едностранно променили характеристиките на колите и били закупени такива от по-нисък клас.

Затова OLAF е препоръчала на прокуратурата у нас да провери и търси извършено ли е престъпление. От силовото ведомство и държавното обвинение на този етап отказват коментар.

Според документите на тръжната процедура, изпълнител е избран на 20-ти април 2017 година, когато вътрешен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков е Пламен Узунов, настоящ съветник на президента Румен Радев. 

Сделката обаче е сключена окончателно след заповед от 16 август 2017 година и договор от 22 февруари 2018 година. Министър на вътрешните работи, в третия кабинет на ГЕРБ, тогава е Валентин Радев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.