Убити са регенти, депутати, офицери, министри

76 години от изпълняването на първите присъди на народния съд.  В София граждани поднесоха цветя и венци пред мемориала в памет на жертвите в парка пред Националния дворец на културата.

Борисов: И до днес поправяме щетите от комунистите и техните наследници

На този ден са екзекутирани 67 депутати, 22-ма министри, 47 генерали и висши офицери, 8 царски съветници, както и регентите на малолетния тогава цар Симеон Втори. Във Facebook премиерът Бойко Борисов определи деня, като един от най-черните процеси в историята ни.  Председателят на парламента Цвета Караянчева, също почете паметта на осъдените от народния съд в Кърджали.

„Днес всеки трябва да се върне назад във времето и да преклони глава пред тези герои, които бяха с прекършени съдби от тоталитарния режим, които бяха с унищожено достойнство и бъдеще”, заяви председателят на Парламента.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.