От Агенцията припомнят, че инфлуенца по птиците, не е опасна за човешкото здраве

Заради огнище от птичи грип в Плевенско започва унищожаването на близо 100 000 хиляди пилета в птицеферма. Областната дирекция по безопасност на храните предприе мерки за недопускане разпространението на болестта.

Огнището е установено в птицеферма в град Славяново, област Плевен. Взетите проби са положителни, потвърдиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Директорът д-р Иван Йорданов:

„Птичи грип е, да. По хуманен начин ще бъдат умъртвени и загробени. Близо 100 000 са. От днес почваме да действаме, да. Ние сме казвали на другите стопани каквото трябва. Утре има областна епизоотична комисия по въпроса, така че вземат се мерки в 3-километрова в 10-километрова зона спрямо личните стопанства. Проби се вземат. Личните стопанства трябва да затворят всички птици на закрито. И няма сега да бъдат унищожавани, ако не възникне случай на птичи грип пак някъде другаде“.

Огнището от инфлуенца в Славяново по птиците е установено във ферма в землището на град Славяново, област Плевен, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. Това е първото огнище за последните 7 месеца на високопатогенното заболяване.

В обекта са били отглеждани около 99 хил. птици, като предстои тяхното умъртвяване. Около птицефермата е определена предпазна зона.

От Агенцията припомнят, че инфлуенца по птиците, не е опасна за човешкото здраве при правилна обработка на храни в домакинството.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР