35% от населението на страната вече е имунизирано

Ваксинирането на хората над 60 години в Израел е намалило за последните две седмици почти наполовина заболеваемостта от COVID-19 и с повече от една четвърт тежките случаи сред тази възрастова група. Това обяви днес на правителствено заседание израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от „Ройтерс” и БТА.

Правителственото заседание беше свикано за обсъждане на удължаването на локдауна и беше излъчвано по телевизията. На него Нетаняху похвали резултатите от ваксинационната кампания.

„За последните 16 дни сред лицата над 60 години хоспитализациите заради сериозни усложнения са намалели с 26%, а доказаните нови случаи на заразяване са намалели с около 45%. Това е пряко следствие от ваксините", каза той.

Израел започна ваксинирането на младежи

Израелските власти поставиха началото на ваксинационната си кампания на 19 декември. Към момента са покрили 35% от 9-милионното население на страната. Правителството си постави за цел до март да са имунизирани половината от гражданите и по този начин да изпреварят разпространението на новите щамове на вируса. Появиха се обаче опасения, че кампанията губи скорост.

Преди това Нетаняху е казвал, че 95 на сто от смъртните случаи от COVID-19 в Израел са сред хората над 60 години. Към днешния ден общият брой на починалите заради заразата е 4975.

По данни на министерството на здравеопазването досега 84% от лицата над 60 години са ваксинирани с препарата на компанията Pfizer. Засега обаче то не е предоставило по-подробна разбивка на колко от тях са поставени и двете дози на ваксината и кога.

„Идете да се ваксинирайте. Ваксините дават резултат", каза Нетаняху.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.