Това потвърджава и твърденията на производителя

Британските здравни регулатори са получили допълнителни данни от изпитанията на ваксината на AstraZeneca, потвърждаващи твърденията на производителите, че е ефикасна при възрастните, предаде Ройтерс.

Учените от Оксфорд: Ваксината на AstraZeneca пази и срещу новия вариант

Великобритания тества ваксината сред всички възрастови групи, след като британският здравен регулатор за лекарствата и здравните продукти пръв я одобри през декември. Някои европейски страни обаче поискаха повече данни, за да могат да прилагат препарата на хората над 65-годишна възраст.

Проф. Мунир Пирмохамед, експерт по безопасността на ваксините припомни, че британските регулатори бяха отчели малкото събрани данни за действието на ваксината в групата на над 65-годишните, когато дадоха своето одобрение за препарата.

СЗО призова за по-бърза ваксинация в Европа

„При все това нямаше индикации, че той не е ефикасен в тази възрастова група, заяви Пирмохамед. Оттогава получихме допълнителни данни от изпитванията на AstraZeneca, в които бяха включени повече възрастни пациенти, като не бе забелязано неефикасно действие”, каза той. 

По неговите думи тази възрастова група е показала силен имунен отговор и това е най-важното обстоятелство. И ваксината на AstraZeneca, и тази на Pfizer са предотвратили сериозни заболявания и много смъртни случаи, заяви проф. Пирмохамед. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.