Кои са най-спорните промени в Закона за устройство на територията

Президентът Румен Радев наложи вето на спорните законодателни промени, засягащи строителството. Измененията се превърнаха в ябълката на раздора между гилдията на архитектите и Столичната община. Промените в закона, инициирани от Столичната община, бяха приети от парламента миналия месец.

Радев наложи вето върху разпоредби от Закона за устройство на територията

Най-спорната промяна се оказва следната - разрешителното за строеж да се дава само ако към него е включен и устройствен план, който да се погрижи за улиците около имота и така до него да има безпроблемен достъп. От гилдията смятат, че това прехвърля отговорността за пътната мрежа от общините към изпълнителите. Но от Столичната община твърдят, че целта е да се спре безразборното строителство.

Законът вече гласи, че не е нужно да бъде представен проект, за да се получи разрешително за строеж на допълнение към имот - например гараж, лятна кухня или пък ремонт на покрива. И тук позициите са противоположни. Архитектите смятат, че това ще доведе до хаос. А общината заяви, че така процедурата е по-бърза и по-лесна.

И архитектите, и общината обаче постигнаха консенсус по една тема - ателиетата. По дефиниция, те са имоти, предназначени за творческа дейност. Заради злоупотреби с термина обаче това се промени. Така всеки бъдещ строеж на ателие ще трябва да отговаря на същите изисквания, които се прилагат и при жилищен имот.

Жители на столичен квартал на протест срещу презастрояване

От години проблемът с пътната мрежа в столицата остава нерешен. Улици, потънали в кал, без паркоместа, с липсващи тротоари - цели квартали се оказват в клопката на малки бюджети, регулации и нови строежи. Така е и в столичния „Кръстова вада”. Веселка и Деян живеят там повече от пет години. Голяма промяна още няма.

„Няма тротоари. Най-големият проблем е калта и мръсотията. И най-вече, че няма шахти, за да може да отива калта в канализацията. Общо взето общината отговаря, че няма пари”, обяснява Веселка.

„С времето тези кооперации, които се появяват, са били безразборно планирани, без въобще да има план за улици, за канализация и така нататък. Според мен се строи адски интензивно, не се планират по никакъв начин улиците”, коментира Деян.

Според Столичната община промените в закона целят да предотвратят този проблем. От гилдията на архитектите обаче смятат, че просто се прехвърля отговорността.

„Не бива да се отива към регламент, който да забранява разрешението за строеж на заинтересовани страни заради това, че общината не си е изпълнила задълженията”, заяви проф. Борислав Борисов от Камарата на архитектите в България.

„Безспорно това е ангажимент на общината. Но тя, въпреки своето желание, разполага и с ограничен финансов ресурс. Не може всяка една инвестиция в града да бъде преследвана с инвестиция съответно от общината или държавата”, заяви арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столичната община.

„Трябва много внимателно да се прецизира този текст, така че да не затрудни инвеститорите и да не оскъпи сградите, които те строят”, заяви регионалният министър Петя Аврамова.

Инвеститорите се опасяват, че тези правила ще доведат до монопол, който пък може да доведе до рязко покачване на цените на имотите.

„Големите и мощни строителни компании, ще тръгнат да изкупуват земи. За тях няма да е проблем да приложат регулацията”, коментира арх. Владимир Милков от Камарата на архитектите в България.

„Този текст потвърждава възможностите строителство да бъде изграждано само там, където има общински улици и могат да се направят съответните намеси”, заяви архитект Здравков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.