Колко струва минута от екзотичен остров, ако върнем на обаждането

Нов вид телефонна измама „напомпва” сметката ни в пъти. За това сигнализираха зрители на NOVA, получили пропуснати повиквания от Малдивите. Нетипичният трафик е засечен в края на януари и началото на февруари. Колко ни струва една минута от екзотичен остров, ако върнем на обаждането?

През последните дни за измамата предупредиха десетки потребители в социалните мрежи. Всички те са получили пропуснати повиквания от екзотични държави. Този път обажданията най-често идват от Малдивите, Алжир, Конго и Науру. Aко върнете обаждането, това може да ви струва много.

НОВА ИЗМАМА В ИНТЕРНЕТ: Източват лични данни с фалшиви обяви за работа

Последните случаи са регистрирани между 28 януари и 2 февруари. След сигнал за нетипичен трафик от номера с кода на Малдивите. Атаката е по метода на „пропуснатото повикване”, а непознатият номер позвънява само веднъж. Такива сигнали получават и в Комисията за регулиране на съобщенията.

„Обратното обаждане винаги е насочено или към номер с добавена стойност, или към международен разговор с по-висока тарифа. Обикновено се използват по-екзотични дестинации с оглед по-високото тарифиране. Целта е да се получат максимален брой обратни обаждания, които се таксуват с цел измама и злоупотреба. Специално за Малдивите тарифирането започва от 1.99 лв./мин. и може за предплатена карта да достигне 2.40 лв./минута”, обясни Тинка Капитанова от Комисията за регулиране на съобщенията.

ЖЕРТВИ НА ИЗМАМА: Десетки останаха без дограми, за които платили

„Те очакват вие да се обадите, защото така давате вашето съгласие от вашата сметка да напусне определено количество пари, свързани с този телефонен разговор”, добави експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.

Номерата, които се прозвъняват, се избират от софтуер на случаен принцип, разкриват експертите. Обажданията най-често са от напълно обикновен номер и потребителите трудно могат да разпознаят, че зад него се крие импулсен телефон, предупреждават от „Активни потребители”. Така само за минута може да платим 7-8 лв.

Мобилните оператори у нас реагират светкавично на всеки опит за измами с трупане на импулси от чужди номера. Те следят със специални софтуери всеки нетипичен трафик, особено при обаждания от екзотични държави.

ИЗМАМА: Рекламират лекарство от името на известен кардиолог (ВИДЕО)

За да не попаднем в капана от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор. Телекомите също съветват абонатите си да не връщат на повиквания от екзотични острови, особено ако нямат познати там.

Схемата с трупане на импулси от съмнителни номера не е нова, но измамниците стават все по-изобретателни, разкриват експертите. Държавите, от които се звъни, се сменят непрекъснато, а достигането до организаторите е почти невъзможно.

Целия материал гледайте във видеото. 

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.