Тестове за децата в детските градини изобщо не са предвидени

Всички ученици в малките населени места влизат в клас, а темата за масовото тестване на децата продължава да вълнува родителите. Защо от „Родители за безопасно образование“ се обявиха против отварянето на училищата и ще гарантира ли скрийнингът сред учениците тяхното здраве? По темите в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS говориха Антонина Кенова от "Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система", Пламена Николова, експерт политики за деца в "Национална мрежа за децата" и д-р Христиана Бацелова от "Родители за безопасно образование". 

По думите на Кенова тестове за децата преди 1 клас изобщо не са предвидени. А притеснението е било дали методът на пробовземане ще бъде от носоглътката или по по-щадящ начин.

След като се оказва, че методът е познатият, тя категорично решава да не тества децата си.

Ще има ли в крайна сметка масово тестване на учениците?

"Казваха, че не е толкова страшно, че не се бърка толкова дълбоко, но това не е така. Няма гаранции за пълна безопасност за средата. Трябва методът да бъде щадящ и да не бъде еднократно. Не е ли по-добре да бъдат тествани регулярно учителите?", попита Кенова.

"За нас е важно каква е целесъобразността на тестването. Има смисъл, ако не е само веднъж, а например два пъти седмично, за да бъдат изолирани случаите", сподели Пламена Николова, експерт в „Национална грижа за децата“.

Д-р Христиана Бацелова пък увери, че вземането на проба няма да увреди лигавицата, но има значение докъде ще се влезе в гърлото.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.