Проучването е обхванало 49 мъже

Учени от университета на Индиана, САЩ, са провели изследване, което обяснява защо първата глътка бира се услажда най-много на хората, пише сп. "Нюросайкофармаколъджи". Изследователите са установили, че това се дължи на прилив на "хормона на щастието" допамин.

Бира за 331 млн. паунда изхвърлят във Великобритания (ВИДЕО)

Проучването е обхванало 49 мъже, сред които злоупотребяващи с алкохол, рядко посягащи към чашката, с близки или далечни родственици алкохолици или въздържатели. Изследваните лица са били свързани с апарат, който подава глътка бира, вода или енергийна напитка. Същевременно мозъчната им дейност е била проследена със скенер.

Коя напитка предизвиква най-тежък махмурлук

В течение на няколко минути се оказало, че глътката бира предизвиква отделянето на повече допамин, отколкото глътката вода или енергийна напитка. Факторът опиянение е бил изключен, тъй като количеството пиво било твърде малко.

Специалистите са установили също, че най-голямо удоволствие от първата глътка изпитват изследваните лица, чиито родственици страдат от алкохолизъм.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си