Как се изгражда образът на героя в един филм?

"Най-важната идея е тази за героя, за спасител. Нация се формира около такива фигури", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS преподавателят от НАТФИЗ проф. Марин Дамянов.

"Постепенно образът на Левски става общонародно творение. Но Левски е истински, той много добре се вписва в това какво хората очакват от един герой - той прави жертва за другите, пренебрегва всичко лично", добави драматургът.

В Националния военноисторически музей изложиха експозиция с вещите на Апостола (ВИДЕО)

Проф. Дамянов счита, че ако Левски или Ботев бяха станали политици в следосвобожденска България, нямаше да преживеят дълго и той въобще не ги вижда като такива, защото по принцип политиците не могат винаги да казват истината.

Професорът напомни, че където има герой, необходимо е да има и предател.

"Хората очакват да има предател, ако няма, героят не може да бъде победен, трябва да има виновен",  каза той и добави, че няма никакви доказателства за предателството на Поп Кръстю.

"Патарински Live": Почит за Левски. Апостола в премеждие между живота и революцията

За сценариста трудно се прави филм за герой, който е виждан от хората като полубог, защотото представта за него вече е много силно вкоренена в съзнанието. Както и трудно биха се приели непристойни действия и думи от един такъв герой като Левски, особено като знаем, че в действителния живот няма данни той да е употребявал такива.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.