Този щам е доказан в поне 82 страни на света

Британската мутация B.1.1.7 е навярно с 30% до 70% по-смъртоносна от първоначалния щам на коронавируса и по-често води до хоспитализиране на заболели. Това гласи оценката на британски учени, публикувана преди броени дни от правителството в Лондон, пише "Дойче веле", цитирано от Vesti.bg.

Те стигат до това предположение след анализ на няколко студии, изследващи британската мутация. Учените признават обаче, че трябва да се проведат още по-масови изследвания на смъртните случаи, свързани с COVID-19, за да се стигне до окончателен извод.

Според оценката им, британската мутация се разпространява с 35% - 45% по-бързо от други щамове.

Кардиолог: Щамът от ЮАР поразява по-младите и без съпътстващи заболявания

Според "Ню Йорк Таймс" британският вариант B.1.1.7 междувременно е доказан в поне 82 страни на света. Проучване от началото на този месец показа, че той се разпространява в САЩ толкова бързо, че броят на новите инфекции с този щам се удвояват на почти всеки 10 дни.

Все още не е съвсем ясно защо британският вариант може да е по-смъртоносен. Учените допускат, че в организма на хората, заразени с него, се съдържа по-висока концентрация на вируса, отколкото при останалите болни, което би могло да води до по-тежки форми на заболяването. В документа, публикуван от британското правителство, обаче се подчертава, че като цяло рискът от смърт при инфекция остава нисък.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан междувременно изрази опасение, че британската мутация скоро може да се окаже доминираща и в Германия. Към момента на нея се дължат 22% от всички нови инфекции, а само допреди две седмици този дял възлизаше на 6%. Делът на инфекциите с южноафриканския щам в момента е 1,5%.

ОТ ВРАТА НА ВРАТА: Да се тестваш всеки ден за COVID-19, за да работиш

С оглед на това тревожно развитие Шпан смята, че не бива твърде бързо да се разхлабват мерките срещу коронавируса, защото успехите могат да бъдат проиграни. Картината в Германия е твърде разнородна. На повечето места инфекциите намаляват, но има и региони - като Тюрингия, където те растат.

Тревога буди и положението на някои места в провинция Шлезвиг-Холщайн, където британската мутация се разпространява особено бързо. Това се отнася особено до град Фленсбург и околността. Там този вирусен вариант предизвиква повече от една трета от всички нови инфекции. В момента са регистрирани общо 181,9 инфекции на 100 000 жители за седмица.

Експерти: Ваксините са устойчиви срещу мутациите на COVID-19

Поради това градът обяви драстични мерки на защита. Беше въведен вечерен час между 21 часа вечерта и 5 сутринта, когато е забранено да се напуска дома, освен по изключително належащи причини - като посещение при лекар или на път за работа. Затегнати бяха и останалите мерки - срещите с хора извън собственото домакинство са забранени, а началните училища и детските градини няма да отворят врати на 22 февруари, както беше предвидено първоначално.

През последните 24 часа в цяла Германия са регистрирани 10 207 нови инфекции. Средната стойност на заразите на 100 000 жители в рамките на 7 дни е 57,1. Разхлабване на мерките ще има едва когато броят на новите инфекции трайно спадне под 35 на 100 000 души за седем дни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.