Главният държавен здравен инспектор с най-важното за имунизацията

В „Здравей, България" продължава рубриката „Питай за ваксините”. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отговаря на зрителски въпроси. Той посочи кога се очаква да можем да избираме коя ваксина да си поставим, дали втората имунизация може да се отложи и има ли притеснения за прилагането на ваксината на AstraZeneca на възрастните хора.

Ако първата доза от ваксината е поставена в София, но се налага по-дълго пребиваване в друг град - възможно ли е втората доза да се направи на различно място?

„Не е невъзможно, макар че е за предпочитане втората доза да се направи там, където е поставена и първата. Това ще улесни процеса. След като една ваксинация е направена и е вкарана в системата, данни за този човек има, независимо къде е той”, каза доц. Кунчев. 

Пациентът ли трябва да потърси място в пунктовете, когато наближи денят за втората доза, или някой ще му се обади?

„Пациентът трябва да е активната страна. Той най-добре знае кога идва денят за втора имунизация. Ако има някакво препятствие, нека си направи сметката. Той активно трябва да търси. Колегите на места знаят хората за реимунизация”. 

ВАКСИНИРАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА: Личните лекари се включват в имунизацията

Може ли да се отлага втората имунизация?

„Не е добре да се отлага безкрайно. По принцип, за ваксините няма краен срок. Има оптимален срок. Много изследвания показват, че ако втората доза се направи в този период, нивото на антитела е максимално високо”. 

Кога ще започне записване за ваксиниране, за да се избегнат опашките?

„Предвидено е системата да заработи от 1 март. Не мога да гарантирам, че ако човек се запише няма да има опашки. В целия свят има опашки и то по-дълги от нашите”. 

Колко дози от ваксините са внесени в България?

„Към момента в хладилниците вече нищо не стои. На много места в РЗИ вече работят с минималните количества. Около 60 - 70 000 дози се разпределят към лекарите”.

Проф. Балтов: Ефектът от „зелените коридори” за ваксините беше поразителен

Кога ще е възможно да избираме с коя ваксина да се имунизираме?

„Много е трудно да кажем кога, защото само преди два дни отново получихме леко коригиране надолу на броя от един от доставчиците. Очакванията се, че след 15 март Европейската комисия ще одобри ваксината на Janssen. Количествата, които ще получим през март, са около половин милион. Това означава, че ще се достигне до степен на задоволяване и ще започне да има избор”.

Ако в системата, която ще заработи през март, освен име, се посочи и вид ваксина, но тя липсва - как ще се действа?

„Оставаш да чакаш, ако я има. Но това не го препоръчвам. На място, ако няма това, което искаш, трябва да избереш дали да си поставиш друга ваксина, или да изчакаш друга дата”.

Има ли притеснения за ваксината на AstraZeneca, която ще се прилага масово на възрастните хора?

„Няма никакъв риск за възрастните хора. Ако в началото, поради това, че фирмата беше показала ясно, че хората над 65 г., включени в проучването, не са голям процент и затова не дава твърди данни за ефекта, то след натрупването на информация от над 3 млн. ваксинирани в старческите домове във Великобритания и други страни, данните са чудесни”.

Близо 11 000 души са ваксинирани за последното денонощие

„Една ваксина, щом е отпусната от Европейската агенция по лекарствата, тя има качествата ефективност и безопасност. Не може да има съмнение в това отношение”.  

Ще може ли ваксините на възрастните хора да се поставят по домовете?

„Ще може. По примера на подвижните избирателни секции - там принципът е същият. Беше разпоредено РЗИ-тата да организират такива подвижни пунктове. Това обаче е доста трудоемко. Един пункт на ден няма да може да обхване повече от 5-10 души. Ще осигурим обаче и на тези хора възможност за достъп до ваксината”.

Може ли личният лекар да се справи с по-тежка алергична реакция при поставянето на ваксината?

„Личните лекари правят годишно между 800 000 и 900 000 имунизации по имунизационния календар. Няма никаква принципна разлика между ваксините, които използват там, и тези срещу коронавируса. Те имат знанията и готовността да реагират при такава ситуация”.

Здравният министър разпореди организация за ваксиниране на хора извън приоритетните групи

Хората, които са записани за ваксиниране по някоя от фазите, губят ли реда си и трябва ли да се редят на опашките?

„В никакъв случай. Никой не губи реда си”.

Защо се попълва декларация за информираност? Това означава ли, че след ваксинация държавата и производителят не носят отговорност?

„Ако има грешка в производството, производителят е този, който отговаря за нея. Ако има грешка в съхранението, или личният лекар е направил имунизацията по неправилен начин - отговорността е на този, който е направил грешката”.

Повече гледайте във видеото. 

Задавайте и Вашите въпроси за ваксините ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.