Кой е виновен за инцидента?

„Шахтата не е наша“. Това е мантрата на последните седмици. Масовият отказ от отговорност започна след смъртта на 16-годишния Людмил. Безпризорни шахти няма. Затова не може една детска смърт да остане безнаказана. Не защото това ще промени трагедията, а защото има шанс да избегнем следващата. 

"Всички институции, които отговарят за незаконно строителство, както и техническата инфраструктура, трябва да бъдат държани отговорни. Като граждански иск отговороност би трябвало да се търси от този, който е възложил изпълнението на прекарване на ток до определения обект", заяви в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS адвокат Светозар Арнаудов от адвокатско дружество Арнаудов и Узунов.

Той добави, че контролът за едно строителство, което включва и електричество, трябва да бъде факт.

"Правно, отговорни са от електроснабдяването, следващ ааспект е липсата на контрол от общината и трето - лицето, което е възложило поставянето на кабела за електрифициране на обекта", заяви още адвокатът.

ОТНОВО НА ПРОТЕСТ: Близки на убитото от ток момче търсят справедливост

"Не би трябвало да чакаме трагедии, за да търсим решение на проблемите. Трябва да ни стане ясно като администрация, като собственици на обекти, какви стъпки трябва да предприемем, за да не се случва отново нещо подобно", категоричен бе Георги Илиев, кмет на район Слатина в столицата.

"Сигналите за неизправни шахти зачестиха изключително много, което показва как се заостря общественото внимание при такива трагедии", добави още той.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.