Видеото е заснето от роувъра "Пърсивиърънс"

НАСА показа първи кадри от Червената планета, съобщава Си Ен Ен. Видеото е заснето от марсохода „Пърсивиърънс”,  който кацна на Марс преди няколко дни.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На записа има и звук – нещо, което се случва за пръв път в историята. Видеото започва от момента, в който се отваря парашутът на роувъра на 11 километра в орбита около четвъртата планета от Слънчевата система, до кацането му на повърхността в кратера Езеро- всичко е на видео, заявиха от Американската космическа агенция.

НАСА разпространи цветни снимки на Марс

 

Микрофон, прикрепен към „Пърсивиърънс”, е успял да улови марсиански бриз в кратера за около 10 секунди от целия запис, който е с продължителност от около 3 минути. 

Кадрите, които бяха показани днес, са от изключителна важност за инженерите, които търсят начини да подобрят технологиите, с които се взимат проби от повърхността на Марс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.