Благотворителна кауза помага на двойките с репродуктивни проблеми

Ако искате бебе, но се оказва не толкова лесно да станете родители – днешното предаване "Социална мрежа" в NOVA NEWS е за вас. Гости са Славян георгиев на 7 години, неговата майка – Юлия Живкова, която благодарение на ин витро процедурите е има три деца, Мария Янева, която е председател на „Искам бебе“, и д-р сашо райков, специалист по репродуктивна медицина.  

Юлия Живкова е била на 34 г. когато е потърсила помощ за забременяване. Имала е 3 неуспешни опита. 2-3 години са продължили изследванията й.

Д-р Сашо Райков, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина, поясни, че най-напред се оценява доколко двойката е перспективна или има неблагоприятни фактори.

"Изследванията не бива да бъдат повече от 3 месеца, а насочването към клиника за асистирана репродукция не трябва да е повече от 6 месеца. От голямо значение е възрастта на жената", заяви той.

ДОНОРСКИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ: Шанс за семейства, които не могат да имат деца

По думите му има индивидуални особености  - високо кръвно, диабет на жените, изследванията трябва да се съобразят с тях. При запушени тръби на жената или вазектомия при мъжа е невъзможно забременяване.

Фондацията "Искам бебе" има над 3000 деца за 14 г. от създаването си. На 8 март ще даряват цветя на хора, желаещи да направят дарение за ин витро процедури.

Кампанията спонсорира и двойки, които се нуждаят от яйцеклетка.

Според Мария Янева процедурата инвитро не прави бебе, а създава семейство.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.