Проектът е на управата на южния град Малага

Напълно автоматичен градски автобус тръгна по улиците на Испания. Проектът е на управата на южния град Малага.

Автобусът, който може да се движи както без шофьор, така и по традиционния начин, ще вози пътници до 13-и март. Той побира 70 души, които пътуват безплатно, ако предварително са се записали за участие. От общината казват, че в края на експеримента ще направят оценка дали пътниците са останали доволни.

Автоматичният автобус се задвижва от електромотори. Той върви между пристанището и центъра на града. За ориентация в трафика използва сложна система от сензори, камери и лазери.

„За да се движи сам, автобусът използва системата за анализ на отражение на светлината ЛИДАР, както и традиционни технологии, като камери и GPS. Имаме шофьор като резервен вариант, ако автобусът не може да се справи с някоя ситуация, но през повечето време ще се движи автономно”, заяви Рей Латаруло, който е член на контролиращия екип.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.