Разследване на Васил Иванов за дейността на д-р Десислав Тасков

През последните 30 години по правило депутатите ни не са народни любимци. Точно обратно. Една от причините, е че преди да ги изберем, повечето са просто имена в партийни листи.  На практика не знаем за какъв човек гласуваме. И какви ги е вършил, преди да стане депутат.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: КПКОНПИ отне над 37 хил. лв. от кмета на Ракитово

Сега ще видите един показателен в това отношение пример. Депутатът от БСП д-р Десислав Тасков, който напоследък често чуваме да критикува здравната система и лошото състояние на болниците. И да обяснява, че когато той и партията му дойдат на власт, положението в здравеопазването и състоянието на болниците ще се подобри, и че той знае как това да се случи.

Неотдавнашни протести пред болницата в Каварна заради предстоящ фалит и четири неизплатени заплати на персонала, ни накараха да се разровим и да видим какви ги е вършил д-р Тасков само до преди година и малко, преди да стане депутат на мястото на напуснала Парламента, негова съпартийка. Та преди това, преди да стане депутат, от 2016 г. до края на 2019 година варненецът  Тасков е директор точно на общинската болницата в Каварна. Доведен за шеф от кмета на града – съпартийката му Нина Ставрева. Веднага след назначаването му, започват странни управленски решения.

Още на третия ден Тасков сключва договор за правни услуги със адвокат от Шумен. В договора адвокатът се задължава да присъства в болницата един следобед, като не се уточнява, веднъж седмично, месечно или веднъж годишно. Единствената правна услуга,  извършена от адвоката, е споразумение с „Енерго-Про” за разсрочено плащане на сметка за ток от 60 хиляди лева. За същия период адвокатските му услуги струват на болницата 70 хиляди лева. Болницата заплаща 70 хиляди лева за да разсрочи дълг от 60 хиляди.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как забогатяха синовете на кмета на Ракитово?

Освен този адвокат, директорът Тасков назначава и консултант по обществените поръчки от Варна. За срока на договора с него, болницата провежда две обществени поръчки. Консултантът не взима никакво участие в тях. Въпреки това са му заплатени 6 хиляди лева и бензин за 2 500 лв..

 И още- болницата купува без конкурс медицинско облекло за близо 30 хиляди лева. Фирмата, от която го купува, е избрана от директора Тасков. Бързо проучване на пазара показва, че същите медицински облекла струват два пъти по-евтино. Любопитно е също, че към поръчката и договора за доставка на медицинското облекло, Тасков е включил мъжко яке-бизнес клас, два мъжки костюма и бизнес обувки.

Съмнителните действия на директорът на болницата в Каварна, Десислав Тасков, сега депутат,  не спират дотук. Оказва се, че като директор той е раздавал пари на външни, непознати за персонала на болницата хора. Ето конкретен случай.  По нареждане на Тасков болницата е изплатила служебен аванс от 2 700 лева на Светлин Николов,  човек, който никога не е работил, не работи в болницата, няма нищо общо с нея и никой там не го познава.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси кмета на Ракитово

 Още по-любопитен е случаят с друг фактура - за ремонт на автоматична скоростна кутия за 2 500 лева, която директорът Тасков носи в счетоводството и болницата му изплаща парите. Странно. Защото болницата не разполага с автомобил с автоматична скоростна кутия. Затова по данните от фактурата открихме във Варна автосервиза, който я е издал. Срещнахме се с механика, извършил ремонта.

Проверихме номера на луксозната кола, който механикът ни даде. Оказа се, че е собственост на Десислав Петров Тасков. Личната кола на директора Тасков, която  ремонтира за сметка на болницата в Каварна. Болница, изправена пред фалит и в която лекарите, сестрите и останалите служители не са получавали заплати четири месеца.

Наред с ремонта на скъпата си лична кола, директорът Тасков я зарежда и  с гориво – също за сметка на болницата. Макар, че няма право на това, документите показват, че докато е бил директор, с частния си автомобил е изразходил 6 тона гориво на стойност 14 хиляди лева. Купувал е дори масло, антифриз и течност за чистачки.

РАЗСЛЕДВАНЕ НA NOVA: Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни (ВИДЕО)

Открихме Десислав Тасков – бивш директор, а сега депутат, пред частна болница във Варна. Той многократно опита да ни заблуди, че когато е бил директор Общинският съвет в Каварна, без той да иска това,  е гласувал решение да му закупи служебна кола и да ползва шофьор. За да спестял пари на болницата, той не изпълнил това решение и карал личния си автомобил. Проверката , която направихме, установи, че това не е истина и че Общинският съвет има едно единствено решение за купуване на автомобил и то не е за купуване на автомобил за директора. Общинският съвет дава съгласие болницата да закупи товарен автомобил с висока проходимост за доставка на препарати, консумативи, разнасяне на медицински проби за анализи и други подобни дейности“.

Показаните злоупотреби, някои кокошкарски, други – съвсем не, са само част от съмнителните действия на настоящия депутат Десислав Тасков, като директор на болницата в Каварна. Цялостната картинка за управлението му показват числата.

Сигналите от OLAF са присъединени към разследване у нас за търговия с влияние

Когато става шеф, болницата дължи малко над сто хиляди. Когато си тръгва вече са над шестстотин хиляди. Една година, след като напуска, задълженията на болницата са малко над триста хиляди лева.  Веднага след като Тасков напука, за да стане депутат, служителите на болницата излизат на протест. Искат заплатите си и спасяване на болницата, която към онзи момент е във фактически фалит. Заради това общината назначава извършване на одит на дейността на директора Тасков. Докладът от този одит вече е готов. Описаното в него с приложени доказателства и документи е изпратено в прокуратурата. Междувременно Тасков, който е включен в кандидат-депутатската листа на партията си и за предстоящите избор,  прави планове, какво трябва да се промени в здравната ни система и управлението на болниците.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.