В средата на февруари ЕСПЧ прие решение, в което предписва на Русия да го освободи

Московският градски съд отказа да освободи опозиционера Алексей Навални по искането на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщи ТАСС.

Навални пристигна в наказателната колония за изтърпяване на присъдата си

Според апелативното постановление ЕСПЧ не се явява висшестояща съдебна инстанция за съдебната система на Руската федерация и няма право да дава на руските съдилища задължителни за изпълнение указания. Московският съд заявява още, че в самото решение на съда в Страсбург се казва, че то се явява фактически обръщение към правителството на Русия, а не към съдилищата на Руската федерация, поради което няма отношение към предмета на съдебната процедура, посочва БТА.

В средата на февруари ЕСПЧ прие решение, в което предписва на Русия да освободи Навални.

По-рано руското министерство на правосъдието заяви, че Русия не може да освободи Навални, осъден по делото "Ив Роше", както се иска в решението на ЕСПЧ, защото това би било груба намеса в работата на съдебната система на суверенна държава. На 2 февруари съд в Москва замени условната присъда на опозиционера от 3,5 години затвор с ефективна.

Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов (ВИДЕО+СНИМКИ)

В решението си днес Московският градски съд отбелязва, че след изписването си от германска клиника, където беше след отравянето си с бойно отровно вещество, Навални в продължение на повече от 30 дни се е укривал, като не е уведомил за промяната на фактическото си местоживеене. Съдът е отхвърлил аргумента, че Навални е провеждал амбулаторно лечение, като причина да не съобщи на руските власти мястото, където пребивава по време на лечението си.

Освен това Московският градски съд не е установил нарушения на Конвенцията за правата на човека и основните свободи при замяната на присъдата на Навални от условна в ефективна. Според защитата на опозиционера при това са били нарушени член 6 (за правото на справедлив съдебен процес) и член 7 (за наказание, основаващо се изключително на закона).

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР