Децата се нуждаят от спокойни родители и сигурност

Сънят е ключов за развитието на децата, а последната година е истинско предизвикателство за емоционалния им свят.

"Когато се случва нещо необичайно, нещо което не сме преживявали, първият индикатор е сънят. При децата той се нарушава. Те започват да се страхуват предимно за родителите си, защото те са тяхната сигурност". Това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Любомира Манчева, психотерапевт от екипа на Психодраматична работилница и Живот на килограм, автор на първата виртуална арт психологическа платформа за превенция на хранителните разстройства.

Тя заяви още, че за всяко дете реакцията е индивидуална и зависи и от възрастта. А ако има по-дълъг период на проблеми със съня, задължително е да се обърне сериозно внимание.

Според нея за съня трябва да се мисли като за храненето, тъй като човек има жизнена нужда и от двете.

"Всъщност сънят е действие. През това време се преобразува информацията, придобита през деня", убедена е Любомира Манчева.

Тя е категорична, че родителят трябва да се грижи за съня на своето дете. Те трябва да приучават децата си още от малки към режим на спане, при който се запазва баланс между будуването и спането, а това става постепенно.

"Важно е да научим детето да заспива само. То трябва да има своите ритуали, свързани със заспиването и те трябва да се повтарят. Ритуалът е прелюдия към спането. Родителят трябва да бъде достатъчно присъстващ, да бъде спокоен, нетревожен, защото това влияе на детето и то не може да заспи бързо", заключи психотерапевтът.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.