Протестиращите са опитал да блокират улици

Общо 29 са арестувани от полицейските сили в центъра на Атина по време на днешната демонстрация в подкрепа на осъдения на доживотен затвор член на бившата терористична групировка "17 ноември" Димитрис Куфодинас, съобщава "Катимерини".

Още един демонстрант е бил арестуван в района на квартала "Като Халандри", където също е имало протест.

В съобщение на полицията се казва, че протестиращите се опитали да блокират улиците "Филелинон", "Стадиу", "Панепистимиу" и "Акадимиас" и за да предотврати по-нататъшна ескалация, полицията употребила сила.

По-конкретно полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия.

Куфодинас беше задържан през 2002 г. и осъден на 11 доживотни присъди за серия убийства, извършени като член на крайнолявата групировка "17 ноември". Преди няколко седмици той започна гладна стачка с искане да бъде преместен в затвор с по-лек режим, от който да може да получава домашни отпуски. В подкрепа на искането му последваха многобройни демонстрации, предимно от симпатизанти на левицата, докато правителството отказва да отстъпи пред шантаж.

Преди няколко дни правителствената говорителка Аристотелия Пелони подчерта, че "Републиката не може да бъде изнудвана" и напомни, че Куфодинас е осъден за 11 убийства, а иска привилегировано третиране извън рамката на закона.

Вчера от болницата в град Ламия, където е настанен Куфодинас през последните дни, съобщиха, че състоянието му е критично, предаде АНА-МПА. 

Източник: БТА