Правителството отпусна 4350 лева еднократна помощ

"Няма разделение между звезди и простосмъртни музиканти, ние сме сплотени и заедно в идеята, че трябва да се помогне на музикантите", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Рут Колева, музикант.

Тя добави, че музикалната индустрия е печеливша в България и генерира много приходи за държавата, а музикантите на свободна практика са били със забрана да работят и са останали без доходи.

"Започнахме да се занимаваме с този проблем и с програмата за подпомагане още преди една година. Не постигнахме нищо с министерства и институции, затова се обърнахме към медиите", информира тя.

Според нея няма проблем с българската музика по радиата и бе категорична, че музикантите просто искат да работят, макар  да е ясно, че няма да има връщане към нивото отпреди, заради намаления капацитет на заведенията.

"Загубите ни през изминалата година няма да могат да бъдат компенсирани, сега става дума за физическо оцеляване. Има проблеми с плащане на сметки и купуване на храна. Издържахме се тази година със спестявания, продажби на вещи, инструменти", това сподели в предаването и  Росен Ватев, музикант.

Той бе категоричен, че това не са помощи, а компенсации за период, през който е имало забрана да се упражнява професията.

"Никой няма участие в момента, опитваме се да правим песни, пишем музика и текстове", добави и Цветелина Маринова, музикант.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.