Единни изисквания ще има и за планинските курорти

Новите правила за безопасна почивка по Българското Черноморие това лято вече са факт. Официално от 1 май чужденците ще могат да влизат у нас срещу отрицателен PCR тест, документ за ваксинация, или ако са преболедували вируса през последните 6 месеца и представят тест за налични антитела.

В местата за настаняване на закрито ще трябва да се спазва дистанция между хората от метър и половина, а маските ще са задължителни, но и безплатни за гостите, които не разполагат с предпазни средства.

При съмнение, че някой от посетителите е заразен с коронавирус, той ще се изолира в специално обособена стая, но самото място за настаняване няма да се поставя под карантина. Задължително на разположение трябва да има лекар.

Мерки срещу пандемията ще има и на плажа. Туристите ще трябва да спазват дистанция от метър и половина. На 20 квадратни метра плажна ивица ще трябва да има максимум по двама души или членовете на едно семейство.  

 

А за разлика от предишното лято, сега концесионеритесами трябва да решат да намалят ли цените на чадър и шезлонг и с колко процента. Спрямо това министерството ще намали пропорционално и таксите, които дължат за сезона.

В един от хотелите в „Св. св. Константин и Елена"  половината от гостите през летния сезон са чужденци.

„Отварянето на границите за ваксинирани и преболедували е добра новина. Така и служителите ще са доста по-спокойни, защото няма да се притесняват дали чужденците не са болни”, каза Миролюб Адамов, собственик на хотел.

Прогнозата на бранша е това лято у нас да почиват два пъти повече чужденци спрямо миналата година.  

„Не очаквам да имаме намаление на цените, но очаквам да имаме много по-високо качество на много по-ниска цена”, каза инж. Румен Драганов от Българския туристически съюз.

За да посрещат туристи в по-безопасна среда, служителите в сферата на туризма ще бъдат ваксинирани приоритетно.

„Ще започнем от Бургас и Варна. Заетите в сектора са около 150 000 души. 82 000 от тях са проявили желание да се ваксинират”, каза министърът на туризма Марияна Николова.  

"НА ТВОЯ СТРАНА": При какви условия ще почиваме това лято - у нас и при съседите

НА ТВОЯ СТРАНА: Как се дезинфекцира бордът на самолетите

Всички мерки вижте ТУК.