Само в София са хоспитализирани 30 деца с коронавирус

Рекорден е броят на хоспитализираните с COVID-19. Над 7 000 души са настанени в болница, като 577 от тях са в интензивни отделения. Болниците изчерпват капацитета си за пациенти с COVID -19. В София 75% от леглата вече са заети, а лечебните заведения започнаха разкриване на нови.

Леглата в големите болници в София вече са почти изчерпани, съобщи директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев. Затова се налага разкриване на нови. От столичния щаб се отказаха леглата във всички болници да бъдат увеличени с 20%. Вместо това  към всяка болница в София ще има индивидуален подход и ще се разкрият толкова допълнителни легла, колкото е необходимо. Тревожно е, че вече се налага и разкриване на допълнителни места и за най-малките пациенти с COVID. В момента в София в болница с коронавирус са около 30 деца.

От спешната болница „Пирогов” първи сигнализираха за нуждата от повече легла за деца с COVID – 19. И днес разкриха още 20.

„Определено наблюдаваме скок и той е по-съществен, сравнявайки го с епидемичната вълна от ноември и декември миналата година. Като обичайно децата заболяват в семейни клъстери. За щастие за разлика от възрастните заболяването протича по-доброкачествено и не наблюдаваме прогресираща дихателна недостатъчност”, обясни д-р Снежина Лазова - педиатър в „Пирогов”.

В „Св. Анна” детско отделение също започва да се пълни със заразени.

„30% от капацитета на детското отделение е заето от деца с COVID-19. Не са в тежко състояние, по-скоро стабилизирано, леко към средно”, обясни д-р Славчо Близнаков, директор на „Св. Анна”.

Заради натиска върху болниците от столичната  РЗИ решиха, че ще предприемат индивидуален подход за разкриване на легла в различните лечебни заведения.

„Натискът е върху интензивните легла. И това, което докладваха от Бърза помощ, е, че към момента само за една смяна има 470 повиквания, от които половина са за COVID-пациенти.  За съжаление една голяма част автоматично влизат в интензивните сектори”, обясни д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

Болница „Св. Анна” е отделила 50% от всичките си легла за COVID-болни и тази сутрин бяха заети 102 %.

„Има известен натиск в болничните заведения най-вече заради необходимостта от интензивни легла. Това, което ни предстои да направим, е преструктуриране на болницата с възможност да не се създава хаос в болничните заведения”, заяви д-р Борис Богов, директор на „Александровска”.

Натоварването е огромно и във Военномедицинска академия, където също разкриват допълнителни места. Същата е ситуацията и в градските болници. Изключение не правят и частните.

„Имаме готовност от днес да осигурим 180 легла. В  момента са почти изчерпани”, обясни д-р Иван Колчаков - УМБАЛ „Софиямед”.

Препълнени са болниците и в други части на страната. Във Варна също има проблем с интензивните легла.

„Тъй като на територията на област Варна са 47. По препоръка и на РЗИ и самите болници нуждата от разкриването на нови е осезаеми”, обясни областният управител на Варна Стоян Пасев.

В област Бургас сутринта имаше само 50 свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19 и 8 свободни в интензивен сектор. A в Шумен вече дори нямат възможност за разкриване на нови.

„Напливът към болницата е много голям. Част от пациентите успяваме да им изпишем терапия и да ги върнем и дано това нещо да не ескалира, тъй като вече нямаме възможност да разкриваме нови легла”, заяви д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.