Това стана на специален брифинг

Централната избирателна комисия представи бюлетината, с която ще се гласува на предстоящите парламентарни избори. Представители на комисията демонстрираха и как се гласува машинно.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Бюлетината е дълга около 60 см. Броят на кръгчетата в нея зависи от броя на кандидатите, което пък зависи от размера на МИР, който е максимално 36. 

"В бюлетините за вота в чужбина няма кръгчета за гласуване по преференции. Това е така, защото там се дава вот само за партии, коалиции и инициативен комитет", заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева. 

На гърба на бюлетината е черната линия и задължителните две места за поставяне на печата от СИК.

ЦИК ще излезе със специално решение за препоръчителното сгъване на бюлетината. По всяка вероятност, след като тя се откъсне от кочана, горният перфориран отрязък ще остане на него. Самата бюлетина ще се сгъне така, че да може да се сравнят двата номера на нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, за да се гарантира анонимността на вота.

"Хората, които имат затруднения с достъпа до избирателни секции, до 20 март трябва да заявят желание да гласуват в подвижна урна. Заявката се прави онлайн или чрез пълномощник в общината по постоянен адрес", поясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявления се отваря секция с подвижна избирателна кутия. Тя ще бъде различна от COVID-секцията. 

Ако гласуващият има различни постоянен и настоящ адрес, може да промени настоящия до 20 март като подаде заявление по образец. Същият е срокът и за попълване на заявления за гласуване на друго място. На 22 март кметът на общината прави предложение за съставяне на подвижни избирателни секции за гласоподаватели с трайни увреждания.

От ЦИК представиха и машините за гласуване, които в деня преди вота ще бъдат разположени в секциите. Тогава членовете на СИК ще бъдат обучени как да работят с техниката. Когато член на СИК активира машината, тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден. Той представлява списък с всички кандидати и преференции. Преди гласуването на избирателя се дава една от трите специални карти, която се поставя в машината, за да се появи електронната бюлетина на екрана.

 

 

Машината не може да бъде изключена преди края на изборния ден, защото има защита срещу злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му. След това тя калкулира резултатите.

"Няма човешка намеса в броенето", категорични са от ЦИК. Техническо е решението за това коя партия на коя страница в електронната бюлетина ще се появява. Максималният брой имена на партии и коалиции на една страница е 12. 

Общият брой на машините за гласуване в страната е 9390.