Те ще важат за десет дни

От днес България влиза в трета частична блокада. Новите ограничителни мерки вече са в сила за територията на цялата страна. Ресторанти, заведения, училища, детски градини, както и всички големи нехранителни магазини затварят врати поне за 10 дни. Властите започват масови проверки.  Увеличава се и натискът върху болниците. Пациентите, настанени в COVID отделенията на страната вече са над 8600.

От днес в рамките на 10 дни затварят и училищата, а учениците преминават на онлайн обучение. Затварят и университетите. Няма да работят и заведенията за хранене, моловете, фитнесите, кината и музеите. Изключение има за магазините за хранителни стоки, банките, аптеките и офисите на мобилните оператори.

COVID-19 постави два антирекорда у нас

Въпреки че ресторантите нямат право да приемат посетители има и изключения. Заведение в София отказа да затвори.

 

 

„Смятам, че правилата, ако ще се прилагат, не могат да се прилагат избирателно,а трябва да се прилагат за всички. Ако е толкова лошо положението, колкото се твърди, затворете държавата, както затворихте миналата година март месец. Аз нямам какво да губя. Ако е толкова лошо положението, нека затворят всички, явно не е толкова лошо положението, защо аз да не си работя?  За който желае, заведението е отворено, ще спазваме санитарните правила, които са, но не смятам, че някой друг трябва да решава аз да умра или да живея”, заяви Росица Коцева, управител на ресторант в София.

Затворени са и детските градини и яслите. Изключение се прави за деца на родители, които работят в болници и са на първа линия в борбата с COVID-19. В София има две такива градини.

„В помещенията се спазват от възрастните носене на маски, дезинфекция на всички повърхности минимум три пъти. Другото, което е необходимо – дезинфекция при децата, и малко трудно отстояние спазваме, но се справяме. В момента в детската градина вече има 4 деца на родители, които работят на първа линия в софийските болници в COVID отделенията”, заяви Мария Врачева, директор на 117-та детска градина „Надежда”, София.

Новите мерки ще важат до 31 март включително

Различното този път е, че освен моловете не работят и големите не хранителни магазини чиято площ е повече от 300 кв метра.

Дали се спазват правилата и в магазините - проверки днес правиха от Столичния инспекторат. Именно определянето на квадратурата е най-сложно за тях.

 

 

„Имаме инструменти и като има разминаване, ако нещата са минимални искаме собственикът да ни представи документи”, обясни инж. Янислав Чулев от Столичен инспекторат.

Ако нехранителен магазин над 300 квадрата работи, то глобата е между 500 и 2000 лв. При повторно нарушение – сумата скача двойно.

А новите правила принудиха част от големите  търговците да станат и по-изобретателни. Част от тях изкараха стока отвън, на открито. И продължиха да работят без да нарушават правилата.

А междувременно днес  съдът оправда председателят на Българския фармацевтичен съюз професор Асена Сербезова. Тя беше обвинена в това, че в началото на пандемията е всяла паника с изказванията си, че в страната ни има недостиг на лекарства.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК