Забраняват се всички колективни и индивидуални спортни занимания

Тежката обстановка в Бургас налага въвеждането на нови по-строги мерки от тази вечер. В областта влизат в сила вечерен час за непълнолетни и носене на маска на открито. Освен това се забраняват всички колективни и индивидуални спортни занимания.

Рекорден брой нови случаи от началото на пандемията у нас

До решението се стигна след сериозен ръст на заразените и болните в тежко състояние в областта. Служителите на Регионалната здравна инспекция пък са на предела на силите си. 

Рекорден е броят на положителни проби за коронавирус в Бургаска област за последното денонощие. 495 са били регистрираните в последните 24 часа. Сред позитивните са и три родилки, едната от които в тежко състояние в интензивното отделение. 

В Бургас болниците са на предела на възможностите си, въпреки че от понеделник леглата в COVID отделенията са  600. „95% от съществуващите 560 легла са заети. Интензивните легла, които са 24 с новата заповед от 20-ти стават 28. В момента 65% от тях са заети”, заяви д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ-Бургас.

Затова от 18 часа тази вечер в Бургас са в сила нови мерки, които да ограничат заразата. Бургас става първия град у нас, в който вечер лица под 18 години не могат да излизат без придружител.

От утре носенето на предпазни маски на открито става задължително. „Понятието „сам” много бързо се преобразува в „двама”. Двама човека си говорят и то от близко разстояние. След това те стават трима. След това тези трима отиват и говорят с други хора и нямаме струпване, но всеки един контактува”, коментира Паздеров.

За спазването на новите ограничения ще следят от МВР.

„Наблюдаваме подмладяване на пациентите с COVID-19. Всичко, от което има нужда Бургас, ще бъде направено. Ще бъдат пренасочени допълнителни ваксини, ще се изпрати и Ремдесивир. Днес сме поръчали и извънредна доставка на препарата”, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

„Към момента нямаме притеснения за нуждите на област Бургас. Имаме пълно съдействие от директорите на болниците. Имаме готовност да изпратим и колеги от други лечебни заведения”, каза още той.

„Бургас ще се справи и ще издържи на тази вълна на COVID-19”, категоричен бе той.

Удължава се и срока, в който са преустановени плановите операции и плановият прием в болниците в областта.

В Бургас здравният министър обяви още, че Министерството на здравеопазването ще създаде специализирано звено за родилки с COVID-19. 

Репортер: Елена Танева, Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК