Изменение в генома е защитила вируса от ниски температури

Тайвански биолози установиха, че мутацията D614G - първото солидно изменение в генома на коронавируса в пандемията, го е защитила от дестабилизация на обвивката при ниски температури, съобщи сайтът bioRxiv.

Испания вдига забраната за влизане на пътници от Великобритания

Тази особеност на вируса може да се използва при разработването на ваксини. Тази мутация е по-заразна именно защото благодарение на нея вирусът съществува по-продължително при температура четири градуса по Целзий.

Първата голяма промяна в генома на коронавируса настъпи в началото на март миналата година, когато в Европа започнаха да се разпространяват нови щамове на коронавируса, притежаващи обща мутация в така наречения ген S, който кодира тази част от обвивката на SARS-CoV-2, която е пряко свързана с проникването му в тялото.

Сега мутацията D614G е в почти всички варианти на коронавируса. Бързото му разпространение показва, че тази "печатна грешка" в РНК вероятно е полезна за него, но учените до момента не са успели да установят точния характер на ефекта ѝ върху вируса.

ДА НАДВИЕШ COVID: Как Китай, Индия и Австралия се справят с вируса

Група молекулярни биолози, водена от Хсу Дани, изследовател в Института по биохимия към Тайванската академия на науките в Тайпе, намери обяснение защо мутацията D614G много бързо стана доминираща във всички региони на света.

Експериментите им показват, че оригиналната форма на S-протеина е много нестабилна при ниски температури и следователно може произволно да промени формата си, което почти не се наблюдава в присъствието на мутацията D614G. По-специално 96 процента от протеиновите проби без тази мутация губят първоначалната си форма приблизително шест дни след поставянето им в хладилник, докато това се случва само с 12 процента от молекулите с мутацията D614G.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА