Евгени Петров: Само ГЕРБ, БСП и ДПС имаха реални програми

"Предизборната кампания бе белязана от липса на идеи, основната причина бе здравната криза, която уплаши всички. В тази ситуация джипката и "азът" на Бойко Борисов бяха основна тема на обсъждане, което бе на битово ниво", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS журналистът Валерия Велева.

Според нея нито един от политическите лидери не е избрал за кауаза България и не е имало реална кампания, като тя е минала в медиите, но същността е липсвала - план за развитие на държавата за десетилетия напред.

Велева даде пример с лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е представила програмата си по европейски начин, но не имало нищо за сложната геополитическа обстановка.

"Не видяхме и не чухме политиците да кажат къде се ситуира България в глобалния свят", допълни тя.

Публицистът не е видяла визионери в нито една партия, нито млади лица, освен в ДПС, като дори протестът не е родил свой нов, млад лидер, а само стари и познати субекти.

За нея тези избори финализират един 30-годишен преход, като изводът е, че страдаме от липса на велики умове, от липса на водачи, на хора, които да кипят от енергия и да събудят същото у хората.

Стефан Цанев: Никой не носи маска, защото на никой не му пука за другите

Относно партията на Слави Трифонов Велева бе категорична, че шоуто и пеенето не е политика, а тя е нужна за управление, развитие и просперитет на една държава.

Велева смята мълчанието на президента в последните седмици на здравната криза за странно, както и по отношение на шпионския скандал, но също и за предстоящите избори, и предположи, че може би той не иска да взема страна в предизборната ситуация.

В предаването журналистът Евгени Петров заяви също, че основните партии са били лишени от възможността за тежки срещи заради пандемичната ситуация, а тези дебати са минали през медиите и се е получило затискане на идеите.

Младите в ДПС: Защо движението смени поколението в листите? (ВИДЕО)

"Кризата заглуши всякакви други теми, всички първи новини са за COVID у нас, след което следват световните новини, които са на същата тема", констатира той.

Според него само ГЕРБ, БСП и ДПС са имали реални програми.

"Извадиха си програмите, но не и идеите. Борисов единствено представя нещата, които управлението прави. Целта на джипката бе да си каже приказките и той го направи", добави Евгени Петров.

Относно младите лица в политиката журналистът каза, че тепърва ще се види дали са способни да променят нещо, но за него кампанията е била насочена не към бъдещето, а към миналото.

Той съще е учуден от мълчанието на президента, но прогнозира, че до петък ще има изявление от негова страна.

"Румен Радев хвърли много усилия да подкрепи протестите, така че ще бъде груба грешка да замълчи, но важно е какво ще каже", заключи Евгени Петров.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.